Tsunamier
I Natur/Teknik, skal vi lave denne her "rapport" kan man kalde det, handler om Tsunamier. Vi er delt op i nogle grupper, hvor vi hver har fået et emne, omkring Natur-katastrofer. Vi skal skrive en rapport hver, på bloggen, men vi har de samme arbejdsspørgsmål. I gruppen har vi lavet 5 arbejdsspørgsmål, dem skal vi besvare i gruppens rapporter. Vi skal til sidst ende med at vi alle har skrevet en rapport på bloggen, hvor derefter at vi skal sende et link til Søren på Elevintra. Derefter skal gruppen lave en planche og fremlægge!
Arbejdsspørgsmål:
1) Hvordan dannes en Tsunami?
2) Hvad er en Tsunami?
3) Hvor har der været en Tsunami?
4) Hvor lang tid har tsunamier eksisteret?
5) Kan man overleve en Tsunami? Hvordan?
De spørgsmål skal vi prøve at besvarer, i gruppens forskellige rapporter!
Hvordan dannes en Tsunami?
En tsunami opstår, hvis et jordskælv, en vulkan eller en meteorit, får havbunden til at ryste eller landjorden til at ryste, nær havet. Der kommer en række bølger til at opstå. Bølgerne breder sig i alle retninger fra stedet ligesom ringe i vandet, når man kaster en sten i en sø. I begyndelsen er bølgerne mindre en 0,5 meter høje og ligner almindelige bølger. Men når bølgerne nærmer sig lavvandede områder tæt på kysten, virker havbunden som en modstand, og her bremses bølgerne, så op, at de vokser til stor højde. Denne mur af vand som kan være over 30 meter høj, gør skader langs kysten. Det som gør tsunamier så farlige er deres kraft og fart. De kan kører gennen havene med op til 800 km/t . fx. til en tsunami, som befries af et jordskælv i Los Angeles i USA, kunne nå til Tokyo i Japan hurtigere, end et jetfly kan flyve mellem de to byer. Manglen på advarelse betyder at folk ikke kan nå at komme i sikkerhed.
Overlevelse af Tsunami.
Omkring 280.000 mennsker døde, og 14 lande er blevet ramt indtil videre. Hverken før eller siden har en Tsunami krævet så mange dødsofre. Tsunamiens bølger ramte kysterne med op til 40 minutters mellemrum. Tsunamien bredte sig fra kysten i Indonesien til Somalia i Østafrika, 4.500 kilometer væk. Indonesien, Sri Lanka, Indien og Thailand, blev hårdest ramt. Bølgerne havde en enorm kraft, rykkede træer op med rode, lagde byer og landsbyer i ruiner og hele sandstrande forsvandt. Ved Tsunamen 2004 døde 46 dansker hvorfra størstedelen var turister, der opholdte sig ved de Thailandske kyster. I 2004 var der ikke en advarsels tegn, på at da kom en tsunami. Hawaii er den stat i USA, der rammes af det største antal tsunamier, næsten en gang om året, hver syvende sker der store ødelæggelser.
Her er en video, hvor der er tsunami:
Den er redigeret på den måde at i starten af videoen er der tsunami i Malaysia, Idonesien, Thailand 2004, også Japan 2011
Jeg har lært meget om tsunamier. Tsunami er en kæmpebølge , som skaber mange ødelæggelser. Tsunamier kan sprede sig meget. Jeg har fået meget ud af have skrevet om tsunamier, fordi at tsunamier er en farlig ting, og hvis det nu foretager sig her i Danmark, så er jeg forberedt. Jeg har lært meget om Tsunamier, og det har været virkelig spændende at skrive om det. Jeg synes også det var sjovt.
Det var lidt svært at skrive nogle arbejdspørgsmål, synes gruppen også.
Det var lidt svært at skrive nogle arbejdspørgsmål, synes gruppen også.
godt lavet <3
SvarSlet